Vecka 17

24.04.2020

Nu är det 2 veckor sedan jag skrev förra gången, inte riktigt så frekvent som jag skulle vilja men jag måste skapa mig en rutin kring detta. Det är många nya rutiner jag vill skapa, hela livet mer eller mindre är upp och ner lite då och då.

Jag vill ändra på så många saker - särskilt vad gäller arbete och intresse - som att kombinera arbete och intresse. En dröm som jag tror många har, men det är lätt att bara leva vidare i de inkörda fårorna och ta varje dag en i taget.

Börsen är fortfarande lite turbulent och det händer mycket. Corona finns där i bakgrunden, men det verkar ju nästan som att börsen börjar glömma det lite. Istället dök oljan här om dagen till historiskt låga nivåer på minus. Jag visste verkligen inte att det var möjligt, men där ser man. Den som säger att börsen inte är spännande har ingen aning...

Rapportperioden för första kvartalet sätter igång på allvar den här veckan och de bolag som har rapporterat visar en blandning av "bra" och "dåligt". Allt jämförs med ganska negativa förväntningar ställda av analytikerkåren. Faktum är ju att de flesta bolagen rapporterar sämre siffror än motsvarande period förra året, men en del rapporterar bättre än vad analytikerna förväntat sig, så det blir plus på minus så att säga.

De här två veckorna har inte mycket skett i min portfölj. Aktierna har utvecklats som börsen i övrigt, ibland lite bättre och ibland lite sämre än index för dagen. Två förändringar har jag också gjort där två långsiktiga innehav har fått lämna portföljen till förmån för något nytt. Jag ville ha lite förändring...

Jag sålde mina aktier i Royal Caribbean Cruises. Dessa aktier har jag haft i 5 år och jag har länge velat åka på en av deras kryssningar. Bilden ovan visar det största kryssningsfartyget i världen - Wonder of the Sea - som ska på sin första resa under 2021. Men nä.... Man kan ändra sig.

Senaste tiden har jag förändrat synen på resor väldigt mycket och Corona har väl inte bättrat på detta heller. Börsen visade ett tydligt ogillande mot aktien och den har fallit dramatiskt sedan toppen i januari.

Det blev ingen bra affär detta, men jag är inte långsint och det är bättre att se framåt och hitta nya guldägg än att gråta över spilld mjölk.

Pengarna från försäljningen av dessa samt utdelning från Elisa (den finska motsvarigheten till Telia) fick bli en ny aktiepost i en helt annan bransch.

Jag funderade ett bra tag vad jag ville köpa istället och valde mellan ett antal defensiva bolag inom läkemedelsbranschen. Kanske lite inspirerad av Corona men egentligen mer inspirerad av vår livsstil i världen. Jag valde det franska bolaget Sanofi.

Sanofi är nr.8 i världen av de största läkemedelsbolagen. Jag har sedan tidigare Astra Zeneca, som är nr. 13 i samma lista, och schweiziska Novartis med nr.5 på listan. Helt klart gillar jag läkemedelsbolag, men då sådana som är stora och med många olika läkemedel och terapier på marknaden. Inga forsknings- och utvecklingsbolag utan färdiga produkter.

Astra Zeneca tror jag har ett bra läge med sina cancermediciner Lynparza och Tagrisso. Jag fick en bra känsla på studiebesöket hos Astra Zeneca i Södertälje i höstas och de får definitivt stanna i portföljen.

Nyligen köpte jag också schweiziska Novartis, som är tillverkare av bl.a. mediciner för Malaria och Lepra, som är svåra sjukdomar i fattiga länder. Hos oss känner vi kanske mest till deras smärtlindringsmedicin Voltaren.

Sanofi specialiserar sig bl.a. på Diabetes och Hjärt- & Kärlsjukdomar, våra livsstilssjukdomar i västvärlden. Det här kommer bli spännande att följa.

Jag verkligen älskar verktyget Börsdata, så tydliga grafer och det går att se saker på massor med sätt. Här har jag gjort en graf som visar utvecklingen över tiden i aktiekurs, omsättning, utdelning, företagets soliditet, EBITDA osv. Man kan kryssa i alla möjliga nyckeltal.

Den andra förändringen jag gjorde i portföljen var att sälja av Rottneros. De har jag haft längre än 5 år och jag tycker att det inte händer så mycket där. Ja man ska ju vara långsiktig men ibland kan aktier helt enkelt blir för tråkiga. Bra utdelning har de haft men nu ändrade jag mig och bytte in Rottneros mot Holmen, jag håller mig därmed inom samma bransch.

Jämför man Rottneros (blå) med Holmen (orange) och OMXSPI (svart) de senaste 5 åren så har ju Rottneros och Holmen fram tills nu rört sig nästan identiskt förutom att Rottneros åkt mer "berg-o-dalbana" under tiden och Holmen tagit det lugnare.

Rottneros fokuserar mest på pappers- och kartongmassa och mest för export där största marknaden är Tyskland. Holmen har dock ett bredare utbud utöver papper och kartong. Holmen är en stor skogsägare i Sverige och i produktsortimentet ingår trävaror av olika slag till snickeri-, byggindustri och bygghandel. Dessutom har Holmen egen energiproduktion via ett antal vattenkraftverk och en del vindkraft som täcker nästan 50% av koncernens elförbrukning.

Börsen då? Hur har det gått de senaste två veckorna?

Min portfölj ligger nu på -4,9% för iår. Det känns OK och återhämtningsbart om inte börsen rasar igen. OMXS30 ligger på -13% för iår, men även det tror jag nog kan hämtas igen.

OMXS30-indexet har fortsatt uppåt sedan förra gången jag skrev. Nu är uppgången sedan botten 16 mars ungefär +21,6% även om jag tycker att uppgången nu ser ut att ha avtagit en bit. Kanske pausar börsen just nu? Kanske pausar den för att samla kraft till en ny uppgångsfas? Kanske avvaktar börsen nu den pågående rapportperioden? Eller kanske är börsen på väg ned igen framöver? Vi får helt enkelt följa detta och jag kommer fortsätta att ta det lugnt, återinvestera den ev utdelning jag får och avvakta för att se hur det utvecklar sig.

Under tiden fokuserar jag på att lära mig nya saker, bl.a. det här med webbsidor och digital kommunikation som är riktigt kul. 

Jag hann ju också med ett blogginlägg denna vecka. Det kan ni läsa här:
Livet, börsen och Corona...


Ha en fin börsvecka

/Christina