Livet, börsen och Corona...

24.04.2020

...det är ju lite grann vad som gäller nu.

Jag har suttit med hemmakontor nu sedan början av mars och träffar ingen annan än min hund under dagarna, förutom de digitala möten man har med kollegor och kunder. Även om man har lika många arbetsuppgifter som om man satt på kontoret, så känns det ändå som att man har mindre för sig eftersom man är ensam om dagarna. Det är ingen som kommer o "stör" eller pratar bort en stund, spontanmöten vid kaffemaskinen osv. Man är ensam...

Jag har hört på många håll att livet har blivit så jobbigt, nästan ohanterbart och supertråkigt. Man går varandra på nerverna där hemma. Det är ju en stor skillnad på VILJA och MÅSTE, dvs många tycker det är roligt att jobba hemma då och då när man väljer det själv, men när det blir tvunget så blir det inte lika kul väldigt snabbt.

De som håller på med börsen, har ju den senaste tiden sett den falla rejält och det är bland det svåraste som finns att hantera när man ser sina pengar försvinna. Röda siffror i portföljen är super-tufft.

Men det slutar ju inte där. Vi har ju Corona också. Vi ska inte, får inte, bör inte och törs inte göra allt det vi brukar. Livet har blivit lite ett fängelse och allt runt omkring oss påverkas av denna sjukdom som har tagit världen med en storm, krympt våra investeringar och inkräktat i våra liv.

I början av "hemmakontoret" så kändes det som att det bara var för kort avstånd till kyl och frys. Dagen bestod av arbete och fika, många fika....

Men vartefter tiden gick så ändrades känslan. Dagarna går långsammare men samtidigt missar jag både fikor och luncher. Jag sitter vid dataskärmen och jobbar, samtidigt som jag ibland tittar ut genom fönstret och ser livet fortsätta där utanför. Bilar, bussar och cyklar kör förbi, människor snabbar sig på lunchpausen eller hem efter jobbet. Ingen större skillnad egentligen. Men världen är annorlunda ändå.

Det är lite jobbigt att vara positiv hela tiden när så mycket negativa saker sker parallellt, men jag försöker inte att fokusera eller fastna vid att portföljen inte alls är lika spännande som i början av året. Även jag, som hållit på åtskilliga år nu, tycker ju det är trist att se bra aktier dippa och bra bolag kantra i det som händer nu.

Jag försöker leva positivt och jag vill också känna att mina tankar är viktiga i mitt liv så att de hjälper mig att agera positivt.

Vad kan man göra åt situationen?

Det jag tycker är viktigt att hålla fast vid nu är

  • att värna om våra relationer. Det är något vi annars kanske inte tar oss lika mycket tid för.

  • att försöka tänka på motion och rörelse. Mjuk yoga på en matta där hemma. Promenader utomhus med hunden är ju fullt OK och det är inte svårt att hålla rätt avstånd till andra människor. Frisk luft mår man också bättre av.

  • att slappna av och rensa tankar - meditera! Ett perfekt sätt att stanna upp, varva ned och slappna av från oro. Tänka goda tankar och uppmärksamma sig själv och sitt mående.

  • att njuta av lugnet som kontrast till den annars relativt aktivitetsfulla stressiga vardagen. Nu har vi mer tid att göra sånt som vi lagt undan för senare.

  • att testa något nytt som man inte gjort förut, något som du alltid velat göra men inte haft tid eller mod till. Nu är ju en ypperlig möjlighet att läsa de där börsböckerna som samlar damm i bokhyllan eller att gå den där aktiekursen man skjutit upp hela tiden...

  • att ge sig själv de absolut bästa förutsättningarna att komma igenom den här tuffare tiden med en stark självkänsla och nya idéer

Jag ser den här ganska mycket lugnare tiden som en möjlighet att komma igång med något nytt. Ni kanske har sett er omkring på denna hemsida. Detta är mitt projekt just nu, nåt jag aldrig testat förut - att skapa en egen hemsida - och massor med spännande utmaningar ligger framför mig.

Vad kan man hitta på med en sån här hemsida? Jag ser massor med möjligheter och varenda idé jag fått den senaste tiden känner jag är lite grann tack vare Corona och att börsen inte tar upp lika mycket av min tid. Jag har fått tid att förverkliga andra drömmar och önskemål och det är jag faktiskt tacksam för.

Jag behöver ju faktiskt inte sitta ensam hemma med min familj hela tiden. Jag kan ha kontakt med många av er via nätet - dels i Facebookgruppen, men också genom digitala möten, kurser och webinarier. Jag har också mycket mer tid för att skriva på bloggar eller varför inte ett litet bokprojekt? Uppfriskande och kul tycker jag!