Vecka 15

09.04.2020

Mitt första nyhetsbrev i min första riktiga blogg på min första hemsida... Jag hoppas verkligen att jag ska kunna hålla i det här med nyhetsbrev, bloggar då och då och allt möjligt annat jag funderat ut.

Av någon konstig anledning brukar jag vara tidsoptimist när det gäller saker privat. Totalt raka motsatsen i min roll som projektledare på jobbet, där ska allt ske enligt tidplan, annars måste man jobba ikapp.

Med nyhetsbrevet tänkte jag mig att skriva lite om mina tankar om börsen, omvärlden och vad jag funderat på. Därtill, om tid finns, tänkte jag att det skulle kunna vara kul med ett blogginlägg inriktat mer mot ett specifikt ämne.

Kom ihåg att inget av det jag skriver här är aktietips. Jag berättar enbart om mina egna tankar och hur jag gör utan särskild avsikt. Var och en måste ta ansvar för sina egna investeringar.

Ni som tecknat er för avisering får detta nyhetsbrev av mig, som inte är synligt för övriga (det är kul att experimentera med en ny hemsida) och bloggen har sedan alla tillgång till, men ni får reda på den först.

Det händer mycket i världen just nu och det är enormt svårt att hänga med i allt och förstå hur allt påverkar och hur mycket.

Alla de faktorer ni ser i bilden ovan, och säkert många fler jag glömt ta upp, påverkar vad som händer och sker på börsen och omkring oss. Man kan snabbt konstatera att det är så många yttre faktorer så det är nästan omöjligt att hålla reda på dem alla och dessutom förutspå hur de alla inverkar på vårt liv och omvärlden.

En annan sak som lätt konstateras är att det inte heller räcker med att bara studera börsbolagens kvartals- och årsrapporter för att kunna göra en komplett analys av bolagens framtida möjligheter. Det som är siffror och fakta i årsredovisningarna är ju historia. Ingenstans kan man med hjälp av de siffrorna se eller förutspå att ett nytt virus kommer utplåna många affärsmöjligheter där projekt skjuts på framtiden eller kanske avbokas helt.

På kort tid kände även de stora miljardbolagen av denna förändring i marknaden och katastrofläge har aviserats i de flesta branscher. Många tror att det kommer ta åratal att återhämta detta, medans andra har mer positiv syn än så. Faktum är dock att många av bolagen i näringslivet har haft allt för små marginaler för oförutsedda händelser där det redan efter 1-2 veckor började pratas om permitteringar och varsel, nedstängda fabriker och en kundefterfrågan som drastiskt minskat.

Samtidigt pågår ju en mängd andra händelser i världen. Politiska händelser så som presidentvalskampanjen i USA. Ekonomiska händelser så som de olika centralbankernas försök till att justera det ekonomiska kaoset, inflation, sjunkande BNP och alla möjlig andra problem. Råvarurelaterade problem med tanke på osämja kring oljemarknadspriser och vem som ska få ta upp hur mycket olja från sina fyndigheter. Därtill rusning till råvaror förknippade med batteridrifter som blir allt vanligare, där man kanske inte riktigt har insett metall- och mineralbrytningens påverkan på miljön.

Arbetslösheten ökar dramatiskt i alla länder, mest till följd av Corona-viruset men många hävdar att världen var på väg in i en lågkonjunktur redan innan virusutbrottet och att det nu bara gick snabbare.

Vi kan säkert notera flera händelser och skeenden från varenda omvärldsfaktor som påverkar hur det känns just nu på börsen. Läget är minst sagt kaotiskt, lite som att försöka jonglera med 20 bollar samtidigt...

Vad jag också tycker mig se är att en del av de marknadstrender jag noterat för mig själv tidigare nu blir ännu tydligare och ännu viktigare som resultat av Corona-utbrottet. Digitalisering är numera på plats 1, dvs allt ska ske digitialt. Jag sitter redan och jobbar från mitt hemmakontor sen en månad tillbaka och det blir säkerligen en längre tid därtill. Alla möten vi hade i mötesrum tidigare sker nu via Skype eller Microsoft Teams eller andra varianter av digital kommunikation. Vi behöver inte längre sitta tillsammans för att jobba - nej vi ska inte längre sitta tillsammans och jobba - för vår egen och andras säkerhet. Utvecklingen som sker här är enorm och på väldigt kort tid. Jag ser dagligen via LinkedIn och andra medier hur fler och fler företag erbjuder alla möjliga tjänster, kurser, föreläsningar och produktinformationer i web-form som videoklipp, webinarier eller webbchatt. Fantastiskt egentligen att få samhället att fungera ändå, men samtidigt sorgligt eftersom varje individ blir mer och mer ensam. Frågan jag ställer mig är vad som blir nästa steg i denna utveckling?

Även jag själv är mer intresserad av digital kommunikation än tidigare och har tänkt satsa mer på just webinarier, kurser och föreläsningar över webben samt coaching. Det är något jag tycker verkar oerhört spännande och det ska bli roligt att testa på.

Kostvanor och miljömedvetenhet har säkerligen påverkats. På grund av viruset har många slutat att äta ute på restaurang eller beställa hämtmat. Många har gått in för att beställa sina matkassar via webben och även tittar mer noga på vad man handlar hem för produkter. Jag läste idag också att flygresandet har minskat med 97% under april månad, dvs det är ju nästan borta helt. Kommer de här förändringarna kvarstå när viruset är besegrat framöver? Eller kommer vi återgå till vårt tidigare sätt att leva och hantera resurser? Det är ju också viktigt att fundera ikring. Vilka av våra investeringar kommer lyckas att hänga med i de förändringar som sker och vilka faller bort?

Jag tycker att börsläget är svårt just nu. Rörelserna den senaste tiden har ju varit positiva men de händelser vi sett från omvärlden är ju långt ifrån positiva, inte enbart Corona utan också en massa annat som sker. Hur ska man tolka detta?

I grafen ser ni OMXS30-indexets utveckling sedan årets början. Vi hade en lätt uppgång till toppnivån 20 februari och sedan small det till i världen och börserna rasade i snabb takt. Lägsta nivån har vi haft den 16 mars och därefter har börsen rört sig slagit uppåt igen. Så först ned ca 33% och från bottenläget är vi nu upp ca 18%. Det vi inte vet är om vi faktiskt har vänt för att återhämta nedgången, eller om denna uppgång så småningom planar ut och kanske till och med vänder ned igen för att börsen ska ännu längre ned. Det får framtiden visa.

Jag är därmed lite försiktig med nya sparpengar på börsen just nu, men de utdelningar jag får återinvesterar jag direkt. Tyvärr blir ju många utdelningar antingen strukna helt eller framflyttade på grund av de ekonomiska oroligheterna vi går igenom nu. Det är bara att acceptera för jag vill ju som aktieägare också att bolagen ska fortsätta att gå bra.

För senaste tidens utdelning har jag fyllt på i bl.a. Tele2 (kommunikation, streaming/TV, internet), KABE (kommande "svemester-säsongen"), Nordea (banken som jag tror kommer klara sig bäst), Novartis (läkemedelsbolag med mediciner för många vanliga sjukdomar), Clas Ohlson (e-handel) och Investor. Min portfölj ligger nu -6% för året så jag har stora förhoppningar att man ska kunna återhämta resten innan året är slut, om inte börsen bestämmer sig för att vända nedåt igen.

Jag hoppas nu att vår kommande tid på börsen har lite mindre turbulens och nu sätter ju utdelningssäsongen igång på allvar. Jag hoppas att mina innehav har en bra ekonomi att ta sig igenom den här perioden.

En sak till tänkte jag ta upp och det är det här med bloggen. Jag tar gärna tips från er på bloggteman som ni skulle vilja läsa om. Ibland har man fullständig idétorka och då kan det vara kul att gå till en sån här önskelista och låta sig inspireras. Så snälla, ge mig lite tips.

Ha en superskön påskhelg och njut lite av sol och vårväder.

/Christina